Molins model

Billede af Molins model

Molins model - "Luk samfundet op!", kap. 5, figur 5.7

Hvad er Molins model?

Molins model kan bruges til at forklare nogle af ĂĄrsagerne til at de forskellige partier har fundet frem til et politisk standpunkt.

F.eks. kan modellen bruges til at forklare nogle af årsagerne til at Socialdemokratiet går ind for en stram udlændingepolitik.

Modellen kan ikke bruges til præcis at sige hvorfor et parti har taget et bestemt standpunkt, men til at diskutere sandsynligheden for at et parti vælger, eller har valgt, det standpunkt. Hvis faktorerne i modellen peger i retning af et bestemt standpunkt, er der en god sandsynlighed for at partiet vælger, eller har valgt, det standpunkt

Her er alle faktorer, som modellen anser som værende afgørende for et partis politiske standpunkt:

Ydre faktorer: Alle faktorer udenfor det danske politiske system partiet bliver nødt til at tage hensyn til, f.eks. EU, eller en international finanskrise.

Interessefaktor: Partiet tager hensyn til deres vælgeres og medlemmers interesser. F.eks. vil mange af Liberal Alliances vælgere og medlemmer have en lavere skat, og at flere ting bliver privatiseret.

Opinionsfaktor: Handler om hvad der er i befolkningens interesse, og bestĂĄr af 2 punkter:

Parlamentarisk faktor: Man mĂĄ ikke have 90 mandater imod sig hvis man vil danne en regering, og intet parti har nogenesinde haft 90 mandater i folketinget alene. Derfor skal partierne tage hensyn til andre partier i folketinget, og kunne samarbejde.

Troværdighed - personfaktor: Går ud på at partierne nogle gange bruger en politiker, som mange af partiets vælgere ser som "troværdig", når de skal fremsætte deres politiske standpunkt. Det kan f.eks. være i forbindelse med at man vil fremlægge et standpunkt som ikke er særlig populært, og derfor vil bruge en respekteret og troværdig politiker i partiet, så standpunktet vil skade partiets ry mindre.